Een landelijke tuin – groen en ruimtelijk

|Inspiratie

Organische vormen, de natuur die vrijuit groeit zonder dat het allemaal netjes en strak hoeft te zijn én een speelse indeling. Dit beschrijft de landelijke tuin in één zin. Landelijke tuinen zijn kenmerkend aan de sfeer door de verschillende groenblijvende natuur, half verharde paden én waterelementen. De landelijke stijl wordt vaak geassocieerd met grote tuinen terwijl de stijl veel leuke trucjes en elementen kent voor elke tuin!

Ontwerpen

Het ontwerpen van je tuin kan soms wat verwarrend zijn. Waar hou je rekening mee? En hoe zorg je ervoor dat dit een samenhangend geheel blijft? Tijdens het ontwerpen van je tuin komt veel kijken. Bij een landelijk ontwerp is één regel van belang: jouw tuin moet opgaan in het omringende landschap. Niet schrikken als je een tuin hebt in een rijtjes huis. Een landschap als op het platteland is niet zichtbaar maar gelukkig kent de speelse landelijke stijl hier een oplossing voor. Het gebruik van struiken, hagen en kronkelige paadjes naar verschillende zitjes zorgt er uiteindelijk voor dat de tuin nog steeds de landelijke stijl aanneemt.

Materialen

Landelijke tuinen typeren zich aan de natuurlijke materialen in je tuin. Leg je landelijke tuin aan met gebruikte materialen. Denk hierbij aan tweedehands of zelfs derdehands aardewerk als decoratie of een gezellige houten zithoekje omringd door klimplanten. Door natuurlijke materialen in een gebruikte staat te plaatsen zorg je voor een rustieke en speelse stijl welke de omgeving inheems laat lijken.

De zitjes

Landelijke tuinen zijn goed te herkennen aan de verschillende zitplekken. Deze kleine zitjes deel je in door kleine paden ernaar toe te lijden. Wil je zitplekjes maken in een kleine tuin? Maak gebruik van de rest van de tuin om deze in te delen. Creëer een winderig pad door je beplanting en zorg voor een klein houten bankje. Als er toevallig een borderrand staat kan je natuurlijk ook daar je bankje van maken. Door een borderrand te gebruiken hoef je voor het zitje geen extra ruimte vrij te maken.

Pad, paadje of bestrating

In een landelijke stijl is er weinig ruimte voor échte bestrating. In tegenstelling tot andere tuinstijlen kan de vorm van bestrating je tuin maken of kraken. Maak gebruik van kronkelende paadjes naar verschillende zitjes, waterelementen of dwars door je beplanting heen om even helemaal op te gaan in de natuur van je eigen tuin. Door de paadjes speels en kronkelig te laten lopen zorg je voor een speels en natuurlijke uitstraling. Gebruik hiervoor stenen welke van gebakken klei zijn gemaakt. Deze soort stenen verslijten gedurende de jaren wat ze tot tegenstelling van andere soort stenen en bestrating nog mooier maakt voor in een landelijke tuin. Naast gebakken stenen kan je ook gebruik maken van houtsnippers of grind.

Landelijke beplanting

De beplanting vinden wij tijdens het aanleggen van een landelijke tuin het belangrijkst. Bij deze stijl zijn de planten de baas! In tegenstelling tot een klassieke tuin hoef je in een landelijke tuin geen symmetrische vormen te snoeien in de hagen of de planten te knippen. Je tuin komt het beste tot zijn recht als je de natuur de vrije loop laat gaan. Natuurlijk moet je je tuin wel blijven onderhouden maar in tegenstelling tot andere stijlen is dit een stuk minder intensief en frequent nodig.

Hou zoveel mogelijk oppervlakte vrij voor beplanting en laat vervolgens je creativiteit samen met de natuur de vrije loop gaan. Een gazon is onmisbaar in je landelijke tuin. Hiermee creëer je overzichtelijkheid en gaat je tuin op in de omringende landschappen.

Gebruik inheemse planten om het landelijke en speelse sfeertje in je beplanting terug te laten komen. Bij het kiezen van de beplanting wordt bij deze stijl vaak gebruik gemaakt van rijkbloeiende struiken, klimplanten en vaste planten. De natuur moet zijn werk kunnen doen maar door te kiezen voor beplanting met zoveel mogelijk bloei zorg je ervoor dat onze fotografen wellicht een keer je tuin willen lenen voor een fotosessie! Bovenal maken deze bloeiende planten je tuin helemaal af in de landelijke stijl. Gebruik bij het maken van borders of tuinafscheiding zoveel mogelijk natuurlijke materialen zoals hout of natuursteen. Laat de natuur haar werk doen in de borders en kies planten die goed doorkijken.

Om makkelijker een keuze te maken uit ons assortiment hebben wij alvast een aantal planten op een rijtje gezet die helemaal in jouw landelijke tuin zullen passen en jouw tuin een mooi geheel zullen maken. Deze planten zijn makkelijk in onderhoud, hebben ook gecombineerd een ‘luchtige’ uitstraling en blijven compact.

  • Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’ is de prachtriet soort welke eerder bloeit dan de andere Miscanthus soorten. De bruinrode pluimen met witte punten welke later verkleuren naar roze zorgen voor een sierlijk begin van de zomer in je tuin.
  • Carex morrowii ‘Ice Dance’ is een winterharde Zegge welke niet alleen bestendig is tegen de kou in de winter maar ook groen blijft in deze periode. Het is een mooie plant voor een border of in een sierpot. In het voorjaar zal de Ice Dance Zegge vrolijke bloeiaren geven en kan de siergras tot 60 cm groot worden.
  • Clematis ‘Nubia’ is onmisbaar in je landelijke tuin. De Nubia siert je tuin voor 5 (!) maanden met grote rode bloemen. Tegen een pergola of klimrek word de Clematis maximaal 180 centimeter. Door de compacte groei is deze klimsoort onderhoudsvriendelijk en geschikt voor kleine tuinen, terrassen of balkon welke de landelijke stijl toch willen nabootsen.
  • Schizophragma Hydrangeoides ‘Rose Sensation’ kan niet ontbreken in jouw landelijk tuin. De Schizophragma, ook wel klimhortensia, heeft licht hartvormige bladeren waarvan de nieuwe schoten paarskleurig zijn. Deze zullen later groen worden. In juni en juli versiert de klimhortensia jouw tuin met geurende roze schermbloemen met witte binnen bloemen.
  • Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ is een populaire bladverliezende grassoort met een compacte groei. De bladeren zijn smal, lineair en groen tot donkergroen. Ook dit siergras is winterhard, droogtetolerant, verdraagt zeewind én luchtvervuiling. De pluimen kan je als snijbloemen gebruiken en in een vaas in je huis zetten.
  • Malus domestica ‘Elstar’ is een van bekendste appelbomen, de appels van deze boom zijn in elke supermarkt in Nederland te vinden. Het bekende ras is zelf bestuivend en door ons biologisch gekweekt wat een positief effect heeft op de biodiversiteit in jouw tuin. De appelboom staat graag in de zon of halfschaduw en verrijkt je tuin met een wit-roze bloesem tijdens het voorjaar.

Follow us on

Instagram