Groene stadstuin – Hoe deel jij je kleine tuin in?

|Inspiratie

Een tuin kan nooit groot genoeg zijn als het aan ons ligt! Voor jouw stads- of kleine tuin heb je wel een beetje ruimtelijk inzicht nodig om het goed in te richten. Bij deze type tuin moet de ruimte optimaal benut worden daarom is het maken van een plan enorm belangrijk. Bij het maken van het plan is het belangrijk om rekening te houden met de stand van de zon. Als je dit weet moet je bedenken waar jouw kleine tuin voor gaat dienen. Gaat het een speelplek worden voor je kinderen, een plek waar jij helemaal tot rust kan komen of een moestuin waar je met jouw (klein)kinderen fruit verbouwd? Waar jouw kleine tuin ook voor is, bedenk dit goed op voorhand en ga dan pas over op de uitwerking. Één ding is zeker, jouw stadstuin wordt de groene parel van de buurt!

Creatief indelen

Na het vaststellen waar de tuin voor gaat dienen komt het aan op het indelen van de tuin. Bij kleine tuinen loop je vaak vast op elementen die elkaar in de weg kunnen gaan zitten. Laat je creativiteit de vrije loop gaan! Bij grote tuinen deel je deze in op ‘kamers’. Deze techniek van indelen zorgt bij kleine tuinen voor een hokkerige uitstraling. Dit kan je makkelijk voorkomen door flexibele elementen te gebruiken. Denk hierbij aan een uitschuifbare buitentafel welke van je zithoek een eethoek voor de hele familie maakt. Een andere manier om de hokkerige uitstraling te voorkomen is om te spelen met hoogtes in je tuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verdiepte zitkuilen en hoog gelegen plantenbakken. Veel stadstuinen hebben een beperkte afvoer van water. Bij hoosbuien kan dit een probleem worden. Door een verdieping in je tuin creëer je een tijdelijke opberg ruimte voor het regenwater waarna het langzaam de grond in kan trekken.

Schaduwrijk

Stadstuinen vangen in vele gevallen veel schaduw gedurende de dag. Wanneer dit het geval is in jouw tuin is het van belang om hier rekening mee te houden voor het indelen van de ratio gazon en tegels. Bij veel schaduw kan je gazon zich niet goed ontwikkelen. In dat geval is het goed om een aantal tegels meer in je tuin te leggen. Toch betekent dit niet dat je geen planten in je tuin kan zetten. Kies voor beplanting die (half)schaduw fijn vind. Zo heb je toch een bloeiende omgeving in jouw kleine tuin.

Optisch bedrog

Naast dat je optisch bedrog kan veroorzaken in je kleine tuin met beplanting kan dit natuurlijk ook met andere onderdelen. Bij het maken van een terras kan je planken of langwerpige terrastegels gebruiken waardoor je tuin dieper lijkt! Een symmetrische tuin lijkt ook groter door de herhaling en uitlijning. Het ophangen van een spiegel aan een schutting breekt je blik op de tuin verder open. Optisch gezien zorgt een spiegel voor een illusie van een kijkje achter de schutting terwijl het eigenlijk je tuin weerspiegelt. Dit laat je tuin nóg groter lijken.

Beplanting

Kleine tuinen kunnen nog steeds grote beplanting hebben. Het is in dat geval belangrijk dat je er niet teveel van neemt in je tuin. Dan wordt de kleine tuin erg snel een jungle. Tenzij je dit juist wil raden we aan om grote beplanting te kiezen welke verticaal groeit. Denk hierbij aan een appelboom of laat de schutting met mooie klimplanten volgroeien. Door de achterkant van je tuin te laten begroeien met grote elementen, felle en verschillende kleuren zorg je dat het middelpunt op de verste plek staat. Extra planten kan je in borders plaatsen. Kies hiervoor planten welke een ‘luchtige’ uitstraling hebben en compact blijven. Kies ook neutrale kleuren, hierdoor vangt het verste punt in je tuin met de kleurrijkste planten de aandacht wat jouw kleine tuin groter laat ogen.

Om makkelijker een keuze te maken uit ons assortiment hebben wij alvast een aantal planten op een rijtje gezet die helemaal in jouw stadstuin zullen passen en jouw tuin een mooi geheel zullen maken. Deze planten zijn makkelijk in onderhoud, hebben ook gecombineerd een ‘luchtige’ uitstraling en blijven compact.

 

 

  • Carex Hachijoensis ‘Evergold’ is een geel-bonte Zegge. Deze Zegge blijft het hele jaar groen en is met één simpele knip in het voorjaar tevreden. De ‘Evergold’ staat graag in de zon of in halfschaduw. Deze populaire siergras blijft compact en bloeit met vrolijke aren in het voorjaar.
  • Vitis ‘Venus’ (Geënt) is een zoete blauwe druif. De klimplant zorgt voor eetbare druiven welke ook geschikt zijn voor het maken van jam, sap of wijn. Deze vitis staat het liefst in de zon of halfschaduw en bloeit met kleine trosjes in mei en juni. Onze Vitis is biologisch gekweekt wat een positieve bijdragen geeft aan de biodiversiteit in jouw tuin.
  • Stipa Tenuissima ‘Ponytails’ is een haarachtige Vedergras. Dit fijne siergrassoort is een sterk en groenblijvend soort welke graag in de zon of halfschaduw staat. Deze Stipa soort kan in mei gaan bloeien. In de bloei krijgt dit soort witte bloem pluimen welke tot aan de herfst een speels kleureffect geven in jouw tuin!
  • Fargesia ‘Rufa’ is een bijzondere bamboe. Deze blijft namelijk compact en woekert niet tot tegenstelling van de traditionele bamboe soorten. De bamboe staat het liefst in de zon of in de halfschaduw en blijft het hele jaar groen.
  • Vaccinium corymbosum ‘Sunshine Blue’ ,beter bekent als (Amerikaanse) blauwe bosbes, is een groenblijvende struik welke graag beschut staat in de winter. Perfect voor in een stadstuin gezien deze vaak goed beschut zijn. De struik blijft compact en staat het liefst in zure grond met de volle zon of in halfschaduw. In mei bloeit de Amerikaanse bosbes met een roze bloesem. De blauwe bosbessen zijn niet alleen ontzettend lekker maar ook erg gezond door de stof ‘anthocyaan’ en antioxidanten. Doordat onze Vaccinium biologisch is gekweekt draagt dit positief bij aan de biodiversiteit in jouw tuin.
  • Hedera Algeriensis ‘Gloire de Marengo’ is een van de populairste klimplanten sinds jaren! De Hedera word ook wel de Algerijnse klimop genoemd. De grootbladerige bonte klimop groeit snel en is toepasbaar als haag of bodembedekker. De onderhoudsvriendelijke Hedera doet het goed in de zon en in de halfschaduw.

Follow us on

Instagram